Blogger Devamını Oku

Google'ın 9 Eylül 2009 tarihli blog gönderisinde yaptığı açıklamayla, Blogger'da "devamını oku" özelliği resmen devreye girmişti. Bunu size yazmayı, anlatmayı o gün çok istemiştim ama çok yoğundum bir türlü yenilikleri duyurma fırsatım olmadı. Şimdi Blogger'ın bu özelliği üzerinde biraz duracağım.



İlk olarak "Yazıları devamını oku özelliğine göre nasıl yazmalısınız?" konusuna değineceğim. Size tavsiyem yazılarınızı yazarken "Güncellenmiş düzenleyici" veya "Blogger Draft" kullanmanız. Çünkü Güncelleştirilmiş düzenleyici üzerinde bir tuşa basarak yazınıza devamını oku özelliğini kazandırabiliyorsunuz.

Metin editörünüzü değiştirdiyseniz veya blog yazılarınızı blogger draft üzerinden yazıyorsanız yazıyı bölmek ve devamını oku bağlantısını eklemek sizin için sadece bir tıklamaya bakıyor demektir.

1) Güncellenmiş Düzenleyici ile Devamını Oku Bağlantısı
Güncellenmiş Düzenleyiciyi kullanan blogger kullanıcıları! Yazılarınızı yazarken, yazının bölmek istediğiniz kısmına tıklıyorsunuz, daha sonra metin editörlerünüzün sağ üst köşesindeki "Atlama aralığı ekle" butonuna tıklıyorsunuz. Yazınızı nereden bölmek istiyorsanız orada sembolik bir çizgi çıkıyor. Bu çizgi sadece yazıyı düzenlerken görünecek, yazı yayınlandıktan sonra okuyuculara görünmeyecektir.


2) Eski Metin Editörünü Kullananlar İçin Devamını Oku
Draft kullanmayabilirsiniz, hatta yeni metin editörünü de kullanmıyor olabilirsiniz. Fakat bu sizin devamını oku özelliğinden faydalanamayacağınızı göstermez. Eğer eski düzenleyiciyi kullanıyorsanız yapmanız gereken şey, yazıyı yazarken "HTML'yi Düzenle" kısmına girip, yazıyı neresinden bölmek istiyorsanız orasına <!--more--> etiketini eklemeniz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi.

3) Devamını Oku Linkini Ayarlardan Düzenlemek
Devamını oku linkini yazınıza eklediğinizde yazınızın altında Devamı» şeklinde bir bağlantı göreceksiniz. Bu bağlantıya istediğiniz metni nasıl yazarsınız? Şöyle: Blogger Ayarlarınızda Yerleşim > Sayfa Ögeleri yolunu izleyin. Daha sonra orada göreceğiniz Blog Kayıtları ögesinin altındaki  Düzenle bağlantısına tıklayın. Açılan pencerede "Kayıt Sayfası Bağlantı Metni" kutusuna ne istiyorsanız onu yazın.

4) Sorunlu Şablonlar İçin
Eğer klasik şablonlardan birisini kullanmıyorsanız ve devamını oku bağlantısı otomatik olarak blogunuzda görünmüyorsa, şimdi anlatacağım şeyleri yapmanız gerekecektir.
Şablonunuzun ayarlarına girin, Yerleşim > HTML'yi Düzenle sayfasına girin.
"Widget Şablonlarını Genişlet" seçeneğini işaretleyin.
<data:post.body/> kodunu bulun ve hemen altına şu kodu yapıştırın:


<b:if cond='data:post.hasJumpLink'>
      <div class='jump-link'>
        <a expr:href='data:post.url + "#more"'><data:post.jumpText/></a>  
      </div>
    </b:if>

Daha sonra şablonunuzu kaydetmeniz bu işlem için yeterlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Metin2 Bedensel Savaşçı Kolye ve Ayakkabı

Metin2 Büyülü Silah Sura Küpe

Metin2 Ejderha Gücü Şaman Kolye ve Ayakkabı